Wednesday, August 27, 2014

Κριτική: Φαρενάιτ 451 του Ραίη Μπράντμπερυ

Τίτλος : Φαρενάιτ 451
Συγγραφέας : Ραίη Μπράντμπερυ
Σελίδες : 182
Εκδόσεις :  Γρηγόρη

Ο Ραίη Μπράντμπερυ με το έργο του Φαρενάιτ 451 μας εισήγαγε σε έναν δυστοπικό κόσμο όπου τα βιβλία καίγονται, ενώ οι άνθρωποι έχουν αλλοτριωθεί από την καθημερινή επαφή τους με την τηλεόραση που αποτελεί την "οικογένεια" καθενός από αυτού. Η οποία τους ενημερώνει αλλά και τους κατακλύζει από τόσες άχρηστες πληροφορίες που δεν έχουν χρόνο ούτε καν για να σκεφτούν. 

Στις πρώτες σελίδες γνωρίζουμε τον κύριο ήρωα τον Μόνταγκ, πυροσβέστη στο επάγγελμα, η δουλειά του οποίου είναι να καίει βιβλία και ως παρατηρητής να βλέπει τους ανθρώπους που έχουν βιβλία σπίτια τους να καίγονται ζωντανοί και αυτοί. Νόμιζε ότι ήταν ευτυχισμένος, αλλά δύο τυχαία γεγονότα, η συνάντηση του με την νεαρή  Κλάρις Μακ Κλέλαν και η αυτοκτονία της γυναίκας του Μίλι με υπνωτικά χάπια την οποία έσωσε πριν πεθάνει, τον ταρακούνησαν τόσο που αρχίζει να αμφισβητεί την μέχρι τώρα ζωή του. 

Η φιλία του με την γοητευτική Κλάρις και όσα εκείνα του λέει παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι μόνο δεκαεπτά, αρχίζει να τον βάζει σε σκέψεις, κάτι που είναι εντελώς ξένο με την κοινωνία που ζει. Ο θάνατος της Κλάρις είναι ο καταλύτης που ξεκλειδώνει τον Μόνταγκ. Από εκεί και μετά οι πράξεις του δεν έχουν επιστροφή. 

Η γραφή του Μπράντμπερυ, εξήντα ένα χρόνια μετά είναι ανατριχιαστικά ζωντανή και πιο διαχρονική από ποτέ. Στην περίληψη του βιβλίου διαβάζουμε ότι ο συγγραφέας "επιχειρεί μια καυστική σάτιρα" αλλά η ιστορία αυτή δεν είναι μόνο σάτιρα. 

Στην εποχή που ζούμε που το διαδίκτυο έχει εισέλθει στην ζωή μας με όλα τα social media και τα gadgets που κυκλοφορούν ελλοχεύει ο κίνδυνος η ανθρωπότητα να αλλοτριωθεί και να αποξενωθεί από όσα την χαρακτηρίζουν και στην ουσία να μεταμορφωθεί σε πειθήνια ρομποτάκια τα οποία μόνο παρακολουθούν ειδήσεις, απόψεις που τους "σερβίρει" η τηλεόραση χωρίς την δυνατότητα να σκεφτεί αν όλα όσα ακούει είναι αλήθεια ή ψέματα. Οι συσχετισμοί είναι τρομαχτικοί και τα σενάρια αρκετά για το τι θα γινόταν αν...

Το κάψιμο των βιβλίων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο συμβολισμός της λήθης και της ανυπαρξίας. Η ανθρωπότητα μπορεί αν θέλει να ξεχάσει όλα εκείνα που την διαφοροποιούν από το ζωικό βασίλειο και να την καταβροχθίσει αυτή η πραγματικότητα. Ο Μπράντμπερυ όμως, μας θυμίζει ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι, ελάχιστοι χαρακτηρισμένοι τρελοί από την κοινωνία που συμμορφώνεται στα νέα δεδομένα, που κρατάνε αυτή την γνώση που έχουν ξεχάσει όλοι οι υπόλοιποι, και απλά περιμένουν στο παρασκήνιο την κατάλληλη ώρα για να δώσουν την δική τους μάχη και να προσπαθήσουν να αλλάξουν την κατάσταση, δεν είμαστε καταδικασμένοι. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...