Monday, November 12, 2012

Βιβλιοκριτική: Μάγισσες της Ντέμπορα Χάρκνες

Τίτλος: Μάγισσες
Συγγραφέας: Ντέμπορα Χάρκνες
Σελίδες: 710
Εκδοτικός Οίκος : Ωκεανίδα


IMG_20121025_183208

Ποιος είναι αυτός που θα σου απαγορεύσει ποιον να αγαπήσεις;


Η Ντιάνα Μπίσοπ μια νεαρή καθηγήτρια Ιστορίας της Επιστήμης κρύβει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Είναι μάγισσα αλλά μετά τον βίαιο θάνατο των γονιών της, δε θέλει να έχει καμία σχέση με την μαγεία. Αποκηρύσσει την κληρονομιά της και επικεντρώνεται στις σπουδές της σαν να είναι ένας απλός άνθρωπος. Την ιστορία της Ντιάνας μας αφηγείται με μαεστρία στο πρώτο της βιβλίο η Ντέμπορα Χάρκνες. 

Στην ζωή της όλα θα ανατραπούν όταν καλέσει, χωρίς να το γνωρίζει, ένα μαγεμένο, χαμένο χειρόγραφο το οποίο θα την βάλει σε κίνδυνο μιας και θεωρείται το Άγιο Δισκοπότηρο των μυθικών όντων. Στο σύμπαν της Χάρκνες κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους ανθρώπους, μάγισσες, βρικόλακες αλλά και δαίμονες (daemon). (Οι τελευταίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους δαίμονες της Αγίας Γραφής. Υπάρχει μια ελληνική λέξη που τους χαρακτηρίζει απόλυτα, "δαιμόνιο" και είναι άνδρες ή γυναίκες που ακροβατούν μεταξύ εξυπνάδας και τρέλας.) 

Έτσι ουρανοκατέβατα θα μπει στην ζωή της ο μυστηριώδης βρικόλακας Μάθιου Κλερμόντ. Στην αρχή θα είναι καχύποπτη απέναντι του. Άλλωστε έχει μάθει ότι τα είδη δεν ανακατεύονται μεταξύ τους, γιατί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι δίπλα τους κυκλοφορούν όντα που είναι διαφορετικά από τους ίδιους. Η Ντιάνα και ο Μάθιου, φαινομενικά εχθροί, συνδέονται με το χειρόγραφο χωρίς οι ίδιοι  να το γνωρίζουν. 

Όταν η δική της φυλή θα απειλήσει ευθέως την Ντιάνα, η κτητικότητα του Μάθιου θα βγει στην επιφάνεια. Θα αντιληφθούν και οι δυο αυτό που επιμελώς προσπαθούσαν να κρύψουν, ότι αγαπάνε ο ένας τον άλλον. Θα την προστατέψει και αυτό θα τους κάνει φυγάδες. Καταπατούν μια αρχαία συνθήκη που συντάχθηκε στον Μεσαίωνα. Σε αυτή υπάρχει ρητή απαγόρευση για οποιαδήποτε σχέση, ερωτική ή μη, μεταξύ των ειδών. 

Ο δικός τους διωγμός θα τους φέρει αντιμέτωπους με την αποκάλυψη ότι δεν είναι τα μόνα όντα που αγαπήθηκαν και θέλησαν να σχετιστούν. Έτσι παρά τις αντίξοες συνθήκες αποφασίζουν από κοινού ότι κανένας δεν μπορεί να τους απαγορεύσει να είναι μαζί και θα παλέψουν για το δικαίωμα όλων στην αγάπη.

Η Ντέμπορα Χάρκνες, όντας η ίδια καθηγήτρια της Ιστορίας της Επιστήμης, εμπλουτίζει την πλοκή με αλχημικά χειρόγραφα, μυθολογία, την εξέλιξη των ειδών του Δαρβίνου, αλλά και ιστορία του 15ου αιώνα σε μια αρκετά καλογραμμένη ιστορία αγάπης. Δε θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας και όταν το βιβλίο φτάσει στην τελευταία σελίδα, θα θελήσετε να διαβάσετε το επόμενο. Δυστυχώς για τους Έλληνες φίλους της δεν έχει ακόμα μεταφραστεί. Καλή ανάγνωση!


Αρχίζει με την απουσία και την αποθυμιά.Αρχίζει με αίμα και φόβο.Αρχίζει με την αποκάλυψη των μαγισσών.



Υ.Γ. Μπορείτε να διαβάσετε την αγγλική κριτική για το "A Discovery of Witches" και το "Shadow of Night"

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...